Arnica – carul zanelor, carul padurarilor, iarba soarelui …..

ARNICA MONTANA VINDECATOARE INFECTII

 

 

 

 

 

  • Alte denumiri: carul padurarilor, carul zanelor, ciuda, cujda, iarba soarelui, roit 

 

  • Descriere: Cunoscuta sub denumirea latina Arnica montana, planta ajunge pana la o inaltime de 50-60cm avand un miros placut aromat. Se folosesc florile, foarte rar planta intreaga. Arnica preparata ca ceai se foloseste cu succes ca tonifiant in cazurile de slabiciune cardiaca, stimuland bine circulatia sagvina a inimii si a creierului.

 

 Ceaiul de arnica se foloseste si pentru gargara in cazurile de laringita sau raguseala. Insa cea mai importanta utilizare este cea de tinctura de arnica, ca remediu universal pentru tratamentul loviturilor, echimozelor si hematoamelor. Aplicarea externa a plantei are un efect aproape miraculos in disparitia echimoze, a tunefierilor, a luxatiilor si entorselor.

 

  • Raspandire: Planta se gaseste pe pajistile de munte cu mult soare, pana la o altitudine de 2500 de metri.

 

  • Recoltarea:  Florile au o culoare galben-portocalie, stralucitoare, si apar incepand din luna iunie pana in septembrie.

 

  • Mod de folosire

1.   Ceai (pentru gargara): O lingura de flori de arnica la o jumatate de litru de apa clocotita, se lasa pana devine caldut, apoi se strecoara si se face gargara in tratamentul raguselii si laringitelor.

 

2.   Extract din radacinile de arnica: Inainte de inflorirea completa se scot radacinile de arnica, se spala bine, se rad pe razatoare, se iau doua linguri si se pun intr-o sticla de 200-300 ml capacitate. Se toarna alcool rafinat 38-40 grade si se pune sticla la loc calduros si luminos timp de doua saptamani. Se foloseste diluat, 20g la 100ml apa. Se aplica comprese pe locurile cu echimoze, loviri, entorse.

 

 

3.   Esenta de arnica: Se culeg florile proaspete de arnica, se scot din caliciul lor verde, se pun intr-o sticla pana se umple in proportie de doua treimi. Se toarna apoi alcool rafinat, in concentratie de 38-40 grade, pana se acopera nivelul florilor. Sticla va sta timp de doua saptamani, la loc calduros si luminos. Cand esenta este gata, o parte din ea se toarna in sticlute mai mici. Se completeaza din nou cu alcool sticla de baza. Daca se procura esenta de arnica din farmacie, continutul in alcool este mult mai mare(75%). Inainte de folosire se dilueaza cu apa pentru evitarea arsurilor locale ale pielii.

arnica_montana

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *