Introducere in Fitoterapie (2)

https://www.franturidesuflet.ro/wp-content/uploads/2013/06/fitoterapie.jpg

7. Vinurile sunt obtinute prin macerarea plantelor maruntite, puse la macerat intr-un litru de vin vechi de buna calitate, la temperatura camerei. La un litru de vin se vor pune 30 – 40 g de planta, care se lasa la macerat 7 – 8 zile, dupa care se strecoara, se lasa 24 de ore in repaus, apoi se ma filtreza inca odata printr-o panza deasa si se adauga zahar dupa gust.

8. Oteturile aromatice se prepara prin macerarea plantelor maruntite, adaugate in otet de vin in proportie de 5 – 10 g la 100 ml. otet, timp de 7 – 8 zile, la temperatura camerei. Dupa macerare se strecoara printr-o panza deasa, completandu-se cu otet pentru o cantitate mai mare. Maceratul astfel obtinut  se foloseste numai in uz extern.

9. Uleiurile medicinale se pun la macerat, plantele maruntite in ulei, timp de 4 – 6 saptamani,la temperatura camerei. Cele mai indicate uleiuri sunt uleiul de porumb si uleiul de masline. La 2 – 3 zile se agita preparatul, iar dupa 3 – 4 saptamani se strecoara, punandu-se in sticle inchise la culoare, ferite de lumina si caldura.

10. Inhalatiile se obtin din uleiurile extrase din plante medicinal aromatice. Intr-un vas de portelan sau smaltuit, se pune planta maruntita sau uleiul volatil peste care se adauga apa fierbinte. Se acopera capul cu un prosop mai mare astfel incat vaporii de apa sa fie inhalati de catre pacient, acesti vapori actionand la nivelul cailor respiratorii.

11. Baile din plante medicinale se obtin prin turnarea unei infuzii concentrate in cada de baie unde pacientul face o baie in aceasta apa, timp de 15 – 20 minute. In situatia in care doriti puteti pune un saculet de tifon sau alt material de bumbac, cu plantele maruntite direct in apa de baie.

Fitoterapia poate fi folosita ca tratament in diverse afectiuni sau pentru prevenirea bolilor. In Occident majoritatea tarilor se folosesc de fitoterapie, si doar  medicii si farmacistii au dreptul sa dea sfaturi pentru folosirea plantelor medicinale.

Aceasta ramura a medicinei alternative este cunoscuta din cele mai vechi timpuri, existenta omului fiind strans legata de lumea vegetala care i-a fost acestuia  hrana, medicament si combustibil. Omul a apelat la tratamentele naturale, in scopul alinarii suferintelor fizice si psihice.

Descoperirile stiintifice ale secolului XX , in baza cercetarilor stiintifice de laborator (analize chimice si teste clinice) au demonstrat ca 80% din prescrierile  intuitive a medicinei populare se regasesc in cercetarile facute de specialistii in acest domeniu. Fitoterapia este o stiinta care a ramas una dintre stiintele  cele mai curate, folosindu-se materialul vegetal fara a interveni si a extrage anumite substante sau principii din tesuturile plantelor medicinal.

Scepticii au lansat o serie de idei false despre fitoterapie:

  • Acestia sustin ca rezultatele obtinute  in fitoterapie s-ar datora mai mult efectului Placebo. Nimic mai fals avand in vedere ca s-au constatat o serie de principii active care stau la baza tratamentelor cu plante medicinal, demonstrate prin cercetari stiintifice specific.
  • Majoritatea plantelor medicinale nu sunt toxice, existand unele specii de care este bine sa ne ferim datorita toxicitatii lor.
  • Plantele medicinale nu au contraindicatii, si in foarte putine cazuri si numai in situatii de excese in tratamentul cu o anume planta sa apara efecte adverse, care inceteaza imediat ce intrerupem tratamentul cu planta respectiva.

John Lubbock spunea odinioara ca: “a sta surd si orb in marele templu al naturii, nu poate decat dauna organismului uman”. Fitoterapia s-a relansat la nivel mondial in urma cu vreo 20 de ani, un aport important fiind adus de doctorii in farmacie si respectiv medicina, Ovidiu Bojor si Octavian Popescu care au cercetat si au scris o serie de lucrari pe aceasta tema. Astfel fitoterapia isi castiga treptat locul binemeritat alaturi de alte domenii naturopate.

Va imbratisez cu mare drag! Neluta

2 thoughts on “Introducere in Fitoterapie (2)

  1. Buna sa va fie ziua!
    Sa presupunem ca este adevarat ca rezultatele pozitive ale tratamentelor naturiste ar fi urmarea efectului Placebo! sa presupunem doar!
    Ce-i rau in faptul ca in loc sa te indopi cu tot felul de substante chimice de sinteza – care au aproape intotdeauna efecte secundare dintre cele mai periculoase – te duci si culegi plante din care sa-ti pregatesti remedii dupa retele bunicii? castigul este dublu, daca nu triplu: pe de o parte mersul pe jos prin poiene si paduri face bine orgnismului; remediile pregatite sunt la indemana si sigur au efectele scontate; si pe masura ce inveti sa cunosti si sa folosesti plantele din gradina Domnului iti pastrezi si mintea in stare de functionare si cu timpul inventezi retete noi …Parerea mea!

  2. Felicitari Simona (Corina),
    Ai pus punctul pe I, daca toti oamenii macar ar incerca sa nu se mai indoape cu medicamente de sinteza chimica, daca macar ar incerca….
    In primul rand nu ar mai umple imensele buzunare ale concernelor farmaceutice, care nu mai au nici o logica in tratarea bolnavilor in afara castigului imediat si cat mai consistent. Nimeni nu mai se gandeste la pacient, la faptul ca acesta in loc sa se vindece mai rau se imbolnaveste (citeste orice prospect de medicament si compara efectele pozitive cu efectele adverse….vei vedea singura care este diferenta. Plus ca sunt oameni care se imbolnavesc de la cate medicamente li se prescriu pentru o singura afectiune care s-ar putea rezolva foarte usor prin alte cai. Eu nu sustin ca ceea ce spun eu sau alti colegi intru ale medicinei naturale, ca aceasta este imbatabila, ca prin aceasta se intampla nu stiu ce lucruri iesite din comun, eu ii indemn pe oameni sa incerce, sa experimenteze si sa faca singuri diferenta. Iti multumesc din suflet pentru comentariu si te astept oricand cu orice comentariu vei considera necesar. Cu toata dragostea! Neluta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *