VIETILE SFINTILOR – Sfantul Mucenic Dasie – 20 NOIEMBRIE 

VIETILE SFINTILOR – Sfantul Mucenic Dasie – 20 NOIEMBRIE 

 

Sfantul Mucenic Dasie este praznuit pe 20 noiembrie. A fost soldat in armata romana, facand parte din legiunea care stationa la Dunare, in provincia Moesia Inferior. Pentru credinta lui, Sfantul Dasie a fost arestat si condamnat la moarte, fiind martirizat in cetatea Axiopolis (Cernavoda), impreuna cu alti doi martiri.

Sfantul Mucenic Dasie

Sfantul Mucenic Dasie a trait in cadrul secolelor III-IV, fiind soldat in armata romana, in legiunea XI Claudia, care stationa la Dunare, inca din secolul al II-lea. Numele sfantului, de origine geto-dacica, inseamna „miel”. Pentru credinta lui in Hristos, sfantul a fost arestat si condamnat la moarte, ca urmare a sarbatorii pagane a Saturnaliilor.

Saturnaliile erau o sarbatoare pagana foarte renumita in Imperiul Roman, aceasta fiind inchinata zeului timpului Saturn, pe care grecii il numeau Cronos. Sarbatoarea se intindea pe sapte zile, mai intai intre 17-24 decembrie, iar mai apoi intre 1-8 ianuarie. In aceasta saptamana nu se muncea, aveau loc multe spectacole publice (lupte, gladiatori, circ, curse), se dansa fara rusine si se desfrana. In tot acest timp, fiecare cetatean roman putea sa-si dea frau liber patimilor si poftelor.

Tot in cadrul acestei sarbatori pagane mai avea loc si un ritual special, in cinstea zeului Saturn. Se tragea la sorti un soldat, care era desemnat „rege al Saturnaliilor”. Vreme de treizeci de zile, acest „rege” umbla imbracat in hainele zeului Saturn si putea savarsi orice exces si desfranare, chiar in public, spre amuzamentul multimii. Mai apoi insa, „regele” era jertfit pe altarul idolesc al zeului Saturn.

In data de 17 noiembrie 304, prin randuiala lui Dumnezeu, drept „rege” al sarbatorii pagane a fost ales soldatul roman Dasie. Potrivit documentului care consemneaza martiriul acestui sfant, el a refuzat inca dintru inceput participarea la aceasta sarbatoare, zicand: „De ma voi ingriji de aceste treizeci de zile ale acestui desert si nerusinat obicei de cinstire a romanilor, pe care credinta crestina o dispretuieste si o opreste, ma dau pe mine insumi pieirii vesnice. Este mai bine pentru mine sa sufar putinele chinuri si munci pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos, iar dupa moarte sa mostenesc viata cea vesnica, impreuna cu toti sfintii.”

Umplandu-se de manie, ceilalti soldati l-au luat pe Sfantul Dasie si l-au aruncat intr-o temnita. A doua zi, ei l-au luat pe sfant si l-au dus la judecata, inaintea dregatorului roman Bassus. Fiind intrebat de nume, sfantul a zis: „Dupa stare, sunt soldat. Dupa numele cel ales, sunt crestin, iar dupa cel pus de parintii mei, ma numesc Dasius.” Dregatorul s-a straduit din toate puterile sa-l intoarca pe sfant, de la credinta in Hristos, spre inchinare la idoli facuti de maini omenesti.

 

In cele din urma, Sfantul Dasie a marturisit, zicand: „Eu ti-am spus si iti spun ca sunt crestin si nu slujesc imparatului pamantesc, ci Imparatului celui ceresc si primesc darul Lui, traiesc din harul Lui si ma imbogatesc din negraita Lui iubire de oameni. Eu marturisesc ca sunt crestin, precum am aratat adeseori, si nu ma supun nimanui altuia decat Unuia, curatului si vesnicului Dumnezeu, Tatal, Fiul si Sfantul Duh, cel in trei nume si fete, dar de o singura fiinta. Iata, pentru a treia oara marturisesc cu glasul credinta in Sfanta Treime pentru ca, intarit fiind printr-Insa, biruiesc si nimicesc indata nebunia diavolului.”

Nevrand sa-l omoare pe sfant, dregatorul i-a zis ca, daca refuza cinstea de a fi numit „zeu” al sarbatorii pagane, macar sa jertfeasca chipurilor imparatilor, care si ei erau socotiti zei. La aceasta, sfantul a spus: „Tu fa ceea ce ti s-a poruncit de catre necredinciosii imparati. Caci eu imi pastrez credinta mea, pe care am fagaduit-o Dumnezeului meu, o data pentru totdeauna, s-o pastrez si o pastrez, si cred cu putere si tarie sa raman in aceasta marturisire a mea. Iar amenintarile tale nu pot sa ma schimbe de la aceasta alegere.”

Vrand sa-l mai ingaduie vreo doua ceasuri, sperand ca se va razgandi, dregatorul a primit de la sfant urmatorul raspuns: „Ce nevoie este de un ragaz de doua ore? Ti-am aratat vointa si alegerea mea, spunand: Fa ceea ce voiesti, caci sunt crestin. Ii dispretuiesc si pe imparati si marirea lor si o privesc cu scarba, ca dupa despartirea din aceasta viata sa pot trai viata de dincolo!”

Dupa multe chinuri, Sfantului Dasie i s-a taiat cinstitul cap, de catre calaul Anicet Ioan, in ziua de 20 noiembrie 304, in cetatea Durostorum (Silistra) sau in cetatea Axiopolis (Cernavoda). In cetatea Axiopolis, vrednicul Dasie era praznuit de trei ori pe an, tot in acest loc fiind descoperita si o basilica veche, unde acesta era pomenit alaturi de Sfintii Mucenici Chiril si Chindeu.

 

Moastele Sfantului Dasie au ramas in cetatea Silistra (Durostor) pana in anul 579, cand au fost duse in localitatea Ancola, din Italia, spre a fi pazite de navalirea avarilor. Odata ajunse acolo, ele au fost asezate cu mare cinste in Biserica Sfantul Chiriac, iar inscriptia greaca, pastrata pe racla sfantului, marturiseste: „Aici zace Sfantul martir Dasios, adus din Durostor.” In anul 2003, o parte din moastele Sfantului Dasie au fost readuse in Silistra, Bulgaria.

In data de 6 iulie 2006, din mila lui Dumnezeu, Inalt Preasfintitul Ilarion, mitropolitul din Silistra (Bulgaria) a daruit Manastirii Lipnita o particica din mana Sfantului Mucenic Dasie. Racla cu cinstitele sale Moaste se afla asezata, cu multa evlavie, in paraclisul inchinat lui.

Teodor Danalache

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile PreaCuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinţilor, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi! Amin!

This entry was posted in SINAXAR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *