VIETILE SFINTILOR – Sfantul Profet Iona – 21 SEPTEMBRIE 

VIETILE SFINTILOR – Sfantul Profet Iona – 21 SEPTEMBRIE 

Sfantul Iona a fost un profet care a fost inghitit de catre peste mare. El este personajul principal si autorul probabil al Cartii lui Iona. Apartine grupului de doisprezece profeti mici. In Vechiul Testament, istoria lui Iona poate fi gasita in „Cartea lui Iona”. De asemenea se face referire la el in Cartea a doua a Regilor (14, 25), in Evanghelia dupa Matei (12, 38-41) si Evanghelia dupa Luca (11, 29-32).

Conform „Cartii lui Iona”, el a fost fiul lui Amitai. Dumnezeu ii comanda lui Iona sa prezica in orasul Ninive. Nevrand sa mearga, Iona incearca sa evite comanda Dumnezeului ducandu-se la Iope si apoi plecand la Tarsis. Incepe furtuna mare.

Marinarii descopera repede ca furtuna nu este una obisnuita si a aparut din cauza nesupunerii lui Iona in fata Domnului. Iona admite aceasta si spune ca furtuna se va sfarsi atunci cand marinarii ii vor arunca peste bord. Marinarii incearca sa navigheze vasul la coasta dar, neputand, se simt fortati sa il arunce pe Iona. Cand Iona se afla in apa, marea se calmeaza. In pantecele chitului (peste mare) Iona sta trei zile, preinchipuind cele trei zile in care Hristos a stat in mormant. Dupa trei zile, el se hotaraste sa asculte pe Domnul, iar pestele il aduce la mal.

El predica in cetatea Ninive, cetatea se pocaieste, iar el asculta pe Domnul.

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile PreaCuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinţilor, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi! Amin!

This entry was posted in SINAXAR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *