VIETILE SFINTILOR – Sfantul Cuvios Lazar Zugravul si Zaharia – 17 NOIEMBRIE 

VIETILE SFINTILOR – Sfantul Cuvios Lazar Zugravul si Zaharia – 17 NOIEMBRIE 

 

Sfantul Cuvios Lazar s-a nascut in anul 810, in Armenia. Sfantul Cuvios Lazar este primul sfant canonizat in calitatea sa de iconograf. A intrat de tanar in viata monahala, in Constantinopol. Aici a inmultit darul pictarii icoanelor. Avand in vedere ca in vremea vieturii sale, in capitala Imperiului Roman de Rasarit domnea imparatul Teofil (829-842), un iconoclast convins, Cuviosul Lazar a fost torturat in felurite chipuri si aruncat in inchisoare pentru ca a refuzat sa distruga sfintele icoane. A fost salvat de imparateasa Teodora, sotia lui Teofil si cinstitoare a icoanelor, care l-a scos din temnita si l-a trimis la o manastire in nordul tarmului asiatic al Bosforului. Dupa moartea imparatului iconoclast, a fost restabilit cultul icoanelor. Sfantul Lazar este cel care realizeaza in mozaic icoana Mantuitorului Hristos de la Poarta de Bronz a palatului imperial.

Participa la sinodul din 843 in care se restabileste cultul sfintelor icoane si se ia decizia ca in prima duminica a Postului Sfintelor Pasti sa fie inchinata Ortodoxiei. A fost trimis si la Roma pentru restabilirea comuniunii intre Biserica din Roma si cea din Constantinopol.

Sfantul Lazar Zugravul a trecut la cele vesnice in anul 867. Sfantul Lazar a fost inmormantat in Manastirea „Sfantul Evandru” din Galata.

Iulian Predescu

 

 Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile PreaCuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinţilor, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi! Amin!

This entry was posted in SINAXAR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *