Sfanta Treime

sfanta_treime

Motto: ” Si iar a inceput Iisus sa-i învete (…). si cu multe pilde ca acestea le vorbea lor, dupa cum puteau pricepe. Iar, fara pilda, nu le graia.”
Sfanta Evanghelie dupa Marcu(IV, 1, 33-34)

Un om simplu calatorea pe un drum de tara, in tovarasia unui preot. Vorbind ei de una de alta, omul si-a aratat o nedumerire:
– Cuvioase parinte, nu pot intelege cum de in Sfanta Treime sunt trei Persoane care formeaza Una singura. Cum de Tatal, Fiul si Sfantul Duh sunt trei persoane unite, nedespartite, dar fara a se amesteca una cu cealalta?
– Fiul meu, îi raspunse cu rabdare preotul, sunt si lucruri mai presus de gandirea noastra pacatoasa. însa ceea ce spui nu este atat de greu de priceput. Sa privim, de exemplu, soarele! Sa zicem ca sfera de foc, ce dainuieste acolo de veacuri, este Tatal. Apoi, sa spunem ca lumina care ne vine de la soare este Fiul, Iisus Hristos, ce a venit sa ne lumineze viata si sa ne scape de pacate. Apoi, caldura, care vine tot de la soare pentru a ne incalzi, sa zicem ca ar fi Sfantul Duh, Care, cu dragostea Sa, ne încalzeste mereu sufletele înghetate de rautate. Vezi tu, fiul meu, soarele cu lumina si cu caldura lui nu sunt unul si acelasi lucru si, cu toate acestea, cele trei raman diferite cand vorbim despre fiecare? La fel si in Sfanta Treime, Tatal, Fiul si Sfantul Duh sunt Unul si Acelasi Dumnezeu, Caruia noi, credinciosii, ne inchinam. Omul, ca si toate celelalte vietati si lucruri, este creat de Dumnezeu din iubirea sa infinita. Dar omul este doar o creatura si întelepciunea sau puterile sale nici nu pot fi comparate cu cele ale Domnului. Insa oamenii mandri pacatuiesc îndraznind sa creada ca nimic nu este mai presus de ei si ca toate, mai devreme sau mai tarziu, le sunt accesibile. Omul credincios stie insa, ca nu mintea si nici puterea, ci doar iubirea le poate cuprinde pe toate.
„Nadejdea mea este Tatal,
Scaparea mea este Fiul,
Acoperamantul meu este Duhul Sfant.
Treime Sfanta, marire tie!”
(Sfantul Ioanichie)

Aceasta pilda sa va fie de un real folos duhovnicesc!

Cu toata dragostea. Neluta

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *